top of page

Street Art Streets Mural door JOHAN MOORMAN

Bijgewerkt op: 24 apr. 2019Mural Johan Moorman op S/park onthuld

Het voormalige AkzoNobel-terrein in Deventer is een plek met een veelbewogen geschiedenis. Groei, brand, ondernemersgeest, fusies, krimp, oorlog, slachtoffers: alles passeerde de afgelopen 180 jaar de revue. Nog altijd is dit een plek vol energie, een broedplaats voor nieuwe ideeën, nu onder de naam S/park. Juist daarom past deze Street Art Streets mural van kunstenaar Johan Moorman zó goed op deze plek. Op maandag 8 april vindt de feestelijke onthulling plaats.  


Verleden en heden vastgelegd Johan Moorman heeft een prachtige kleurrijke muurschildering gemaakt in zijn uitgesproken illustratieve stijl. Johan vindt inspiratie in retro-futuristische beelden, architectuur, muziek en technologische innovatie. Bij dit project heeft hij zich laten inspireren door de geschiedenis, het heden en de toekomst van de plek van de muurschildering op het voormalige AkzoNobel terrein vol geschiedenis, maar nu met het S/park ook mogelijkheden voor de toekomst. Delen uit deze rijke geschiedenis en de spannende toekomst vind je terug in deze muurschildering. De mural is mogelijk gemaakt door een gift in het kader van het 50-jarig bestaan van de Stichting Wesselings- van Breemen.

Van Noury tot Nouryon – geschiedenis in het kort Even terug in de tijd, in 1838, schaffen de families Noury en Van der Lande twee windmolens en het historische pand ‘De Drie Haringen’ aan.  Even later komt daar ook een stoommachine bij. De firma Noury & van der Lande is een feit. Na een sterk begin met fusies en overnames, zijn er ook tegenslagen. Maar de firma weet er altijd weer bovenop te krabbelen. De productie van meel en citroenzuur maakt plaats voor farmacie, chemie en coatings. Intussen onder de naam AKZO, later AkzoNobel en sinds 2018 de naam Nouryon: een verwijzing naar de lange historie van de chemie in Deventer. 

S/park - innovatie met oog op de toekomst Tegenwoordig is de muur van de mural onderdeel van S/park, het open innovatie centrum gericht op veeleisende chemie en technologie. Hier worden deuren, die normaal lastig open gaan, geopend voor start-ups, studenten en onderzoekers. Open innovatie gaat namelijk over chemie tussen mensen, door allerlei partijen met elkaar te verbinden werkt men samen aan de chemische en technologische ontwikkelingen die de toekomst van ons vraagt. De mural laat zien dat er op S/park spannende en interessante dingen gebeuren, waarbij de veiligheid van mens en milieu altijd voorop staat. 

Johan Moorman

“De ruimtelijke werelden van Johan Moorman uit Eindhoven doen denken aan klassieke arcadespellen, het werk van grafisch kunstenaar Escher en oude Lego-catalogi. De vormgeving en muurschilderingen van Moorman zijn elegant van kleur, lijnen en ontwerptaal.” https://www.johanmoorman.nl


Street Art Streets

Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij zijn van mening dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kon gebruiken. Afgelopen jaar onthulden zij de eerste mural in het Sluiskwartier, als onderdeel van de viering van Deventer 1250. De maker, Rotterdammer Joren Joshua, liet zich voor deze mural inspireren door het oude havengebied en de bedrijvigheid op deze plek 50 schilderingen ‘Onze droom is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allen een eigen verhaal over de stad vertellen.’ aldus Egbert. ‘Wij gaan hiervoor op zoek naar lokale, nationale en internationale kunstenaars die ons helpen om de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stad vast te leggen. Met uiteindelijk een tour die alle murals aan elkaar verbindt en zo het gehele verhaal vertelt.’ ‘Het past bij het Hanzeverleden van Deventer om zich te laten inspireren door de inbreng van mensen van buitenaf. Mensen die met een frisse blik tegen Deventer aankijken,” vult Mano aan. ‘We werken nauw samen met verschillende Deventer organisaties. Zo kunnen we goed afstemmen en volgens de regels te werk blijven gaan.

www.streetartstreets.nl


Jubileumcadeau Wesselings- van Breemen Voor deze mural zochten Mano en Egbert samenwerking met de Stichting Wesselings-van Breemen. De stichting ondersteunt culturele en maatschappelijke initiatieven in de gemeente Deventer. ‘Voor ons vijftigjarige jubileum selecteerden we drie projecten om te financieren, waaronder de S/park-mural.’ licht voorzitter Jan Henk van der Kolk toe. ‘De murals vertellen het verhaal van Deventer eens op een hele andere manier, een absolute aanvulling voor de stad.’

MUURSCHILDERING IS TER HOOGTE VAN: 

(Parkeren bij DE GASFABRIEK)

Samenwerkingspartners: 

Volg ook de #MuralSWVB op instagram.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page