top of page

Podcast.EGD S03E23 Rene Berends & Egbert.EGD “Schrijven & Schilderen op Deventer Muren” (College)


Dit keer een "Podcast College" over Street Art & Graffiti in Deventer. Rene Berends vroeg mij al in 2018 om mee te denken bij het schrijven van een artikel in het Deventer Jaarboek. Dat artikel zou gaan over de geschiedenis en het heden van graffiti en muurschilderingen in Deventer. Natuurlijk wilde ik daar bij helpen. In de 35ste editie van het "Deventer Jaarboek" in 2021 van de Historische Vereniging Deventer vind je het 17 pagina's tellende verhaal.


Dat verhaal is de basis voor dit "college". We vertellen in een gesprek bevlogen over onze passie, kennis en interesse over dit onderwerp. Rene richt zich vooral op het schrijven en schilderen op de muren in Deventer tot de jaren 80, daarna neem ik het vanaf daar over, en verteld ik over hoe ik de Graffiti Scene in Deventer Ervaren heb vanaf de begin jaren 90 tot heden. En natuurlijk verteld ik over ons initiatief Street Art Streets waarmee we steeds meer Street Art Murals in Deventer organiseren. Tot op heden hebben we 8 murals georganiseerd, en er volgen er snel meer.


Het is een lange podcast van bijna 2 uur geworden, maar volgens mij is het een mooi geschiedenis document geworden, en als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, meer dan het luisteren waard. Koop ook het Jaarboek van 2021, met teksten en veel foto's van muurschilderingen en graffiti op de Deventer Muren. Het boek is te koop bij boekhandel Praamsta, het antiquariaat ‘Gedrukt en geknipt voor u’, in de Kleine Overstraat 50 of via de website van de Historische Vereniging Deventer.


Rene Berends is onderwijskundige. Hij is als docent en onderzoeker verbonden aan de academie voor pedagogiek van Saxion. Hij publiceert onder andere over de geschiedenis van Deventer.


Links:
Podcast.EGD. Is een podcast speeltuin van Egbert.EGD, ondernemer, creatieveling en maker uit Deventer. 2 seizoenen en de eerste 20 afleveringen begon ik deze podcast met het interviewen van bevriende ondernemers, makers en creatievelingen. Ondernemers die mij inspireren om te doen wat ik doe.

Voor seizoen 3 gooi ik het over een andere boeg. Ik ga 10 totaal verschillende podcast afleveringen maken, met allemaal diverse concepten, die alle 10 in een andere categorie in je podcast app zouden kunnen op duiken. Zo wil ik bijvoorbeeld een spannend verhaal of hoorspel gaan maken, of een geschiedenisverhaal of college opnemen, een radioshow maken, en een gesprek met kinderen opnemen. Of te wel een diverse mix aan podcast, gewoon omdat ik het leuk vind om diverse dingen te maken. Daarnaast laat ik je kennis maken wat er allemaal kan met een podcast en dat dat meer is dan een interview of gesprek. Ik heb al wat lijntje open staan en denk dat het heel tof gaat worden! Blijven luisteren dus. En veel plezier met seizoen 3 van Podcast.EGD Ook dit seizoen maak ik bij elke podcast een ander artwork die eind het einde van het seizoen, op bijzondere wijze samen komen in een artwork boek.


Dit boekje krijg je als je doneert via http://petje.af/podcastegd of https://vriendvandeshow.nl/boekengasten Bekijk het boekje van Podcast.EGD Seizoen 1 & 2 op www.podcastegd.nl.
Kommentare


bottom of page