top of page
Foto van schrijverEgbert.EGD

21/7 tot 21/12 Expo Thomas A Kempis.EGD in Geert Grote Huis

Bijgewerkt op: 14 okt. 2021


Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis in Zwolle overleed. Museum Geert Groote Huis wil daarom nu graag deze voormalig inwoner van Deventer eren.


Van 21 juli tot december 2021 is er een expositie in de historische kelder van het Geert Grote Huis. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs een aantal thema’s die belangrijk waren in het leven van Thomas a Kempis, maar die ook nu nog tot onze verbeelding spreken. Zo wordt er een mooie en bijzondere boekenselectie getoond die meer laat zien van het gedachtegoed van Thomas a Kempis. Daarnaast geeft een viertal hedendaagse Deventer kunstenaars een inspirerende kijk op de invloed van Thomas a Kempis op onze tijd.


De Deventer kunstenaars hebben alle vier een thema gekozen dat goed past bij het gedachtegoed van Thomas a Kempis, maar dat ook in onze tijd een hele belangrijke rol speelt. U kunt de volgende moderne kunstwerken komen bekijken: foto’s van Astrid van Loo, een tape art kunstwerk van Egbert.EGD, schilderijen van Fikret Devedzic en een lichtkunstproject door Teodora Ionescu.

Het verhaal achter dit werk.

Titel: De Verandering van Thomas A Kempis

Artiest: Egbert.EGD / egbertegd.nl

Formaat: 240 x 240 cm

Techniek: Tape Art: Gaffer Tape On Wood


Wat Egbert.EGD erg aansprak is de verandering van Thomas zelf in Deventer tijdens zijn tijd op de Latijnse school in Deventer, dit wilde hij dan ook graag weergeven zijn Tape Art werk. Rechts boven in het glas in lood achtige raamwerk zie je een zwart wit portret van Thomas met zijn schrijfveer en zijn wereldbekende boek "De Navolging van Christus" . Onder hem lees je de Qoute "Jij moet een ander mens worden." (Leven van Geert Grote 3,5)


Aan de linkerkant onder staat de Latijnseschool waar de verandering van Thomas een grote ontwikkeling hebben gehad in Deventer. Linksboven zie je een verwijzing naar de moderne devotie.


Het beeld straalt verandering verandering uit door de cirkelvorm in het midden en tevens het verhaal van een ander mens worden in Thomas geval al op jonge leeftijd in Deventer. Wat Egbert tot op heden niet wist, en graag via zijn werk wil overbrengen op andere.





Thomas a Kempis

Thomas a Kempis is geboren in het Duitse Kempen (bij Krefeld) en gestorven in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Hij studeerde van 1392 tot 1399 in Deventer op de Latijnse school die in de wijde omtrek goed stond aangeschreven, mede dankzij het werk van Geert Groote (1340-1384) en zijn Broeders van het Gemeene leven. Thomas woonde in die tijd in het arme fraterhuis (aan het huidige Lamme van Dieseplein) van Florens Radewijns, leerling en opvolger van Geert Groote en medeoprichter van de hervormingsbeweging Moderne Devotie. Heer Florens was de mentor van Thomas en hield toezicht op zijn ontwikkeling binnen en buiten school. Na zijn schooltijd trad Thomas als augustijner monnik toe tot het klooster op de Agnietenberg te Zwolle, waar hij tot priester werd gewijd en speciaal werd belast met de geestelijke begeleiding van de novicen (nieuwe kloosterlingen). Hij schreef daar diverse manuscripten, waaronder het wereldberoemde boek ‘de Navolging van Christus’. Hij bleef altijd aanhanger van de spirituele beweging ‘Moderne Devotie’.

Imitatio Christi – Navolging van Christus

Niet alleen het beroemdste boek van Thomas, maar ook – na de Bijbel – wereldwijd het meest gedrukt en gelezen. Het heeft na zeshonderd jaar nog niets aan populariteit ingeboet. Geschreven in het Latijn en aanvankelijk met de hand overgeschreven is het al snel gedrukt en in vele talen vertaald. Tot in onze tijd verschijnen vertaalde en hertaalde versies. Er zijn inmiddels meer dan 6.000 edities verschenen in 90 talen. Zelfs in de Reformatie bleef het populair. Wel zonder het boek over de heilige communie en ontdaan van andere ‘paapse stoutigheden’


Over de totstandkoming van de expositie

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek Deventer en de Zwolse organisatie ANNO. Financiële steun kregen we van: Deventer Verhaal, Mondriaanfonds en Provincie Overijssel.

Toegang tot Museum Geert Groote Huis, inclusief de expositie, kost € 7,50. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.


Opmerkingen


bottom of page